WenW Consultants
Administratiekantoor 

Nieuws

 

Nieuws

22-02-2024, 20:22

ZZP'er in 2025

Wat verandert er voor ZZP in 2025? Vanaf 1 januari 2025 moet er een wettelijk verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zijn. Hoe die regeling eruit ziet, is nog niet bekend....   Meer


22-02-2024, 10:18

Belasting 2024

Het tarief voor box 1 is een oplopend tarief met 2 schijven. Wanneer u de AOW-leeftijd bereikt, geldt een aangepast tarief. In 2024 is het gecombineerd tarief in de 1e schijf 36,97% (was 36,93% in 2023). Het...   Meer


31-07-2023, 11:25

Vakantie periode van WenW consultants

Beperkte Bezetting van Ons Kantoor van 16 augustus tot 6 september Beste klanten, We willen u graag op de hoogte stellen van een tijdelijke wijziging in onze kantoorbezetting. In de periode van 16 augustus...   Meer




Nieuws van WenW consultants


Terug naar overzicht

27-09-2022

Dit moet u weten uit het Belastingplan 2023

Belastingplan 2023: Belasting op arbeid en vermogen meer in balans
Publicatiedatum 20-09-2022, 15:50
Het kabinet Rutte IV heeft vandaag het Belastingplan 2023 aangeboden aan de Tweede Kamer. Veel maatregelen hierin helpen bij het ondersteunen van de koopkracht (ruim € 17 miljard). Dit is belangrijk, omdat de prijzen fors gestegen zijn, met name voor energie. Ook zorgen de maatregelen ervoor dat werken lonender wordt.
Werken wordt lonender
Het kabinet wil huishoudens en bedrijven in deze moeilijke periode ondersteunen. Daarom staan in het Belastingplan 2023 maatregelen om de lasten te verlagen. Bijvoorbeeld een verhoging van de arbeidskorting naar maximaal € 500 netto per jaar en een verlaging van de eerste schijf inkomstenbelasting. Deze maatregelen zorgen ervoor dat werken lonender wordt.

Arbeid en vermogen meer in balans
Ook neemt het kabinet maatregelen om de verschillen in belastingdruk van verschillende typen werkenden meer in balans te brengen. Dit zijn werknemers, zelfstandige ondernemers en directeur-grootaandeelhouders.

Box 3
Verder kondigt het kabinet veranderingen aan in box 3 (vermogensrendementsheffing). Voortaan kijkt de Belastingdienst naar de werkelijke verdeling van spaargeld en beleggingen, en het rendement hierop. Dit betekent dat spaarders vanaf 2021 bij een lage rente vrijwel geen belasting meer betalen in box 3.

Eenvoudiger
Daarnaast worden stappen gezet in het Belastingplan 2023 om het belastingstelsel eenvoudiger te maken. Dit gebeurt door bepaalde regelingen af te schaffen, zoals de fiscale oudedagsreserve voor ondernemers.

Klimaat
In het Belastingplan staan ook maatregelen die helpen bij de vergroening. Zo gaat de vliegbelasting omhoog en wordt het makkelijker om zonnepanelen aan te schaffen. Andere maatregelen stimuleren bedrijven om de CO2-uitstoot te beperken.

De komende maanden wordt het Belastingplan 2023 behandeld in het parlement. De Tweede Kamer kan daarin nog wijzigingen voorstellen. De Eerste Kamer moet vervolgens instemmen met het Belastingplan. De voorgenomen maatregelen gaan pas in als de wetswijzigingen zijn gepubliceerd in het Staatsblad.
Uitgelicht
1. box 3
In 2026 komt er een nieuw stelsel voor box 3. Hierin wordt het werkelijke rendement op vermogen belast. Voor de tussenliggende jaren werkt het kabinet met overbruggingswetgeving. Tot en met 2025 wordt alvast uitgegaan van de werkelijke verdeling van spaargeld, beleggingen en schulden. Daarbij wordt gerekend met rendementspercentages die dicht bij de werkelijke percentages voor sparen, beleggen of lenen liggen. De actuele spaarrente is bijvoorbeeld veel lager dan het rendement op beleggingen. Deze percentages worden per jaar voor iedereen vastgesteld.

Het tarief in box 3 wordt jaarlijks met 1% verhoogd naar 34% in 2025. Het heffingsvrij vermogen (vermogen waarover geen belasting betaald hoeft te worden in box 3) wordt ongeveer € 57.000. Vanaf 2026 komt er een nieuw stelsel voor box 3.

2. Afbouw zelfstandigenaftrek
Het kabinet wil de afbouw van de zelfstandigenaftrek versnellen. In het coalitieakkoord is afgesproken om de zelfstandigenaftrek vanaf 2023 verder terug te brengen tot € 1200 in 2030. Bij het versneld afbouwen wordt de zelfstandigenaftrek in 5 stappen verlaagd. De zelfstandigenaftrek wordt al in 2026 teruggebracht tot € 1200 en in 2027 verder verlaagd naar € 900. Met deze maatregel worden de verschillen in fiscale behandeling tussen werknemers en zelfstandigen (ondernemers voor de inkomstenbelasting) kleiner. Het kabinet wil zo de arbeidsmarkt meer in balans brengen.

Ook wil het kabinet de arbeidskorting verhogen. Dat zorgt ervoor dat een deel van de zelfstandigen er volgend jaar per saldo (door de afbouw van de zelfstandigenaftrek en de verhoging van de arbeidskorting) op vooruitgaat. Zelfstandigen met een winst vanaf circa € 70.000 gaan er per saldo wat op achteruit.

3. Bestelauto’s ondernemers
Het kabinet wil dat voor bestelauto’s dezelfde criteria voor belastingheffing gaan gelden als voor personenauto’s. Ondernemers moeten dan ook belasting (bpm) betalen als zij een bestelauto kopen. De hoogte van de belasting wordt bepaald door de CO2-uitstoot.

Ook wil het kabinet dat de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor bestelauto’s omhoog gaat. In 2025 is de verhoging van de mrb 15%. In 2026 gaat het om een verdere verhoging met 6,96%. Hoeveel een ondernemer aan belasting betaalt hangt af van het type bestelauto.

De maatregelen leiden tot meer belastingopbrengst. Op deze manier wil het kabinet de verkoop van emissievrije of zeer zuinige bestelauto’s stimuleren. Emissievrije auto’s behouden een vrijstelling. Het afschaffen van de ondernemersvrijstelling draagt ook bij aan de vereenvoudiging van de autobelastingen.

Wanneer gaan de maatregelen in?
De komende maanden wordt het Belastingplan 2023 behandeld in het parlement. De Tweede Kamer kan nog wijzigingen voorstellen. Vervolgens moet de Eerste Kamer instemmen met het Belastingplan. De voorgenomen maatregelen gaan pas in als de wetswijzigingen zijn gepubliceerd in het Staatsblad.



Terug naar overzicht



 


 


 

 
E-mailen
Bellen
Map
Info