WenW Consultants
Administratiekantoor 

Nieuws

 

Nieuws

22-02-2024, 20:22

ZZP'er in 2025

Wat verandert er voor ZZP in 2025? Vanaf 1 januari 2025 moet er een wettelijk verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zijn. Hoe die regeling eruit ziet, is nog niet bekend....   Meer


22-02-2024, 10:18

Belasting 2024

Het tarief voor box 1 is een oplopend tarief met 2 schijven. Wanneer u de AOW-leeftijd bereikt, geldt een aangepast tarief. In 2024 is het gecombineerd tarief in de 1e schijf 36,97% (was 36,93% in 2023). Het...   Meer


31-07-2023, 11:25

Vakantie periode van WenW consultants

Beperkte Bezetting van Ons Kantoor van 16 augustus tot 6 september Beste klanten, We willen u graag op de hoogte stellen van een tijdelijke wijziging in onze kantoorbezetting. In de periode van 16 augustus...   Meer




Nieuws van WenW consultants


Terug naar overzicht

03-11-2022

Fiscaal vriendelijke geboorte door afschaffing belastingkorting werkende ouders

De afbouw van de zogeheten Inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) pakt nogal drastisch uit. Ouders die op oudejaarsdag 2024 een baby krijgen, hebben recht op een belastingvoordeel van zo’n €30.000. Wanneer de baby een dag later op nieuwjaarsdag wordt geboren lopen de kersverse ouders dat voordeel mis. Voorstellen om de in het coalitieakkoord afgesproken afbouw geleidelijker te laten verlopen stranden vooralsnog op de Tweede Kamerfractie van de VVD.

Middeninkomens
De belastingkorting voor werkende ouders werd ooit ingevoerd om de combinatie van werk en zorg aan te moedigen. Wanneer beide ouders werkzaam zijn, heeft de minstverdienende van de twee recht op een fiscaal voordeel van circa €2500 per jaar tot het jongste kind twaalf jaar oud is.

Omdat kinderopvang vanaf 2025 gratis zal worden en er een lastenverlichting voor middeninkomens aankomt, kan de combinatiekorting wel weg volgens de coalitie. De afschaffing levert de schatkist circa €1,8 miljard op. Enkel nieuwe gevallen hebben geen recht meer op de korting. Ouders die op 31 december 2024 recht hebben, houden dit recht tot maximaal twaalf jaar.

Prikkel om te plannen
Dat geeft ouders een prikkel om een geboorte fiscaal vriendelijk te plannen, zo klinkt de waarschuwing Kamerbreed. De echt goede planner wil een bevalling in de eerste helft van 2024. Wie voor 1 juli van dat jaar een kind krijgt heeft namelijk over het hele jaar recht op de korting. Daarna geldt dit pas voor het volgende fiscale jaar. Een verschil van €2500 dus.

‘Het plan zoals het nu voorligt nodigt inderdaad uit tot fiscale geboortepolitiek’, constateerde Pieter Grinwis van de ChristenUnie. Daarbovenop krijgen ouders die er op tijd bij zijn twee keer geld en bijna gratis kinderopvang. Daartegenover krijgen de laatkomers helemaal niks. Dat is niet uit te leggen, zei Kamerlid Henk Nijboer van de Partij van de Arbeid. Ook CDA en D66 vragen zich af of dit verschil wel te rechtvaardigen is.

Enige aftrekpost
Even leek de brede steun voor het geleidelijk afbouwen van de korting voor de oplossing te zorgen, ook bij staatssecretaris Van Rij. Maar de VVD ligt dwars. Een alternatieve of snellere afbouw zal voor de ouders die de korting nu krijgen, immers negatieve inkomenseffecten hebben. Volgens VVD-Kamerlid Folkert Idsinga is de IACK voor heel veel gezinnen met middeninkomens een behoorlijke en soms zelfs de enige aftrekpost.

Daarom wil de VVD niet afwijken van de gemaakte afspraken uit het coalitieakkoord. Bovendien spelen er zorgen over het scenario waarbij de gratis kinderopvang niet op de geplande datum geregeld is. Dat scenario is helemaal niet onwaarschijnlijk. In dat geval verdwijnt voor nieuwe gevallen het fiscale douceurtje, terwijl het voordeel dat daartegenover zou staan er nog niet is, aldus het FD.

Motie Omtzigt
Motie Omtzigt Voor partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt is dat geen reden om niets te doen. Hij roept dan ook in een motie samen met de SGP, het kabinet op om alsnog geleidelijk af te bouwen. Dat kan vanaf 2025 zodat de ouders er voor die tijd niet bij inschieten. ‘Het is ongewenst en onrechtvaardig dat er zo’n groot verschil is, en dat dit mogelijk kan leiden tot ongewenste vroeger ingeleide geboortes’, aldus de motie.



bron:nextens



Terug naar overzicht



 


 


 

 
E-mailen
Bellen
Map
Info